Lenguatge audiovisual



Pla seqüencia

Tècnica de planificació de rodatge, eu que la seqüència es filmada en continuïtat durant un temps força dilatat, sense tall entre plànols, en la qual la càmera es desplaça d'acord a una meticulosa planificació, es pot fer servir travellings, diferents plans, etc. Aquesta tècnica no es gaire usada per la gran dificultat que comporta.

Guió tècnic
El guió tècnic s’elabora a partir del guió literari i és el pas previ al rodatge. En aquest tipus de guió apareixen indicacions tècniques, per exemple, els enquadraments, els moviments que ha de realitzar la càmera, l’angulació, la transició entre seqüències o entre plans, etc. Aquest guió té un format específic, normalment s’ordena amb columnes (la columna dedicada a les especificacions del so, i la dedicada a la imatge, en general). Hi ha diferents models de guió tècnic, segons el format de l’audiovisual i segons el nombre de columnes. Ens podem trobar amb diferents plantilles de guió tècnic.

Guió literari

Es pot definir com la narració detallada de l’audiovisual, és a dir, la descripció de les imatges amb paraules. El guió literari seria el què volem veure.També s’inclouen les accions, els espais, les indicacions temporals i els diàlegs. El guió literari segueix un format i unes indicacions específiques que s’han de respectar sempre.
Stop-motion

És una tècnica d'animació que consisteix a aparentar el moviment d'objectes estàtics per mitjà d'una sèrie d'imatges fixes successives

L’escaleta

Es tracta de pensar en el número de seqüències que volem que tingui el nostre audiovisual.
S’escriu un títol representatiu per a cada una de les seqüències i a continuació s’escriu l’acció més rellevant que hi succeeix. Es considera una fase de realització obligatòria a l’hora d’elaborar un guió sinó una fase opcional. En definitiva és una espècie de primera aproximació al guió literari, un simple esbós inicial.